Archief: Mei 2019

5-jarige kleuters op bezoek

5-jarige kleuters op bezoek

Fier, blij en misschien met een bang hartje brachten deze kinderen een bezoekje aan de grote school. In workshops maakten ze op speelse wijze kennis met hoeveelheden tot 5 en probeerden ze al klanken uit te zuiveren en te rijmen. De eerste lusjes werden gemaakt vooraleer echt te gaan leren schrijven. Ook werd er een aanvang gemaakt met het herkennen van letters.

Ondertussen haalden onze eersteklassers herinneringen van vorig jaar op in de kleuterklas.

Werken in de schooltuin

Werken in de schooltuin

Voor kinderen is zelf groenten verbouwen leuk, lekker en leerzaam. En ze blijken eerder verse groenten te proeven als deze uit hun eigen tuin komen. Redenen genoeg om samen met de kinderen aan de slag te gaan.
De kinderen van 1S en 5S trokken naar de schooltuin. Vooreerst werd er onkruid geplukt. Daarna werden heel wat tomatenplantjes geplant. Ook de paprika- en courgetteplantjes kregen een plaats in de schooltuin. Met de gieter gaven ze de plantjes ook wat water. Zij hopen nu op een rijke oogst !

Het vierde leerjaar hield zijn tweedaagse mijnklassen.

Het vierde leerjaar hield zijn tweedaagse mijnklassen.

De leerlingen van het 4de leerjaar zijn van 27 mei tot en met 29 mei op mijnklassen geweest.

We leerden heel wat bij over dit belangrijk stuk geschiedenis van onze gemeente.

Op de eerste dag trokken we richting de terril en gingen we op zoek naar planten en dieren aan de hand van zoekkaarten. Bovenop de terril konden we genieten van een prachtig uitzicht en gingen we met onze verrekijkers op zoek naar enkele plaatsen zoals de skipiste van Peer. Er werd ook tijd gemaakt om een foto te nemen. In de namiddag maakten we kennis met de mascotte ‘Bèrke de mijnwerkersmuis’ en leerden we over het ontstaan van de steenkoolmijnen. Verder konden we op ontdekkingstocht gaan tussen spullen van echte mijnwerkers. Enkele leerlingen brachten ook iets van thuis mee en vertelden hierover met veel enthousiasme.

Op de tweede dag kwam iedereen ’s morgensvroeg naar de chirolokalen om zijn/haar bedje op te maken voor de overnachting. Met de hulp van enkele mama’s en papa’s trokken we met zijn allen naar het mijnmuseum in Beringen. We werden er door onze gidsen omgevormd tot echte mijnwerkers en beleefden een onvergetelijk bezoek.

Ondertussen hielden enkele leerkrachten zich bezig om voor ons een lekkere maaltijd klaar te maken! Na het eten ging iedereen voor de overwinning tijdens de mijnquiz. De dag vloog voorbij en dus was het tijd om het bedje in te kruipen voor een goede (korte) nachtrust.

Op de laatste dag van de mijnklassen waren de meeste kinderen al vroeg wakker en dus snel klaar om aan te schuiven aan de ontbijttafel. Vervolgens trokken we met Marcel door de straten van Berkenbos en leerden we heel wat bij over de mijnhuizen en de Putheks. We mochten zelfs een kijkje nemen in hal van de directeurswoning. Namiddag kwamen enkele mama’s en een papa samen met ons enkele mijnwerkersspelletjes spelen op het marktplein en brachten ze ons terug op de Chiro. Alle leerlingen kregen nog een leuk aandenken mee naar huis en toen was het tijd om afscheid te nemen.

Het was een toffe en boeiende mijnklassen waarbij we elkaar nog beter leerden kennen.

Momenten om nooit te vergeten

Momenten om nooit te vergeten

11 kinderen deden in de parochiekerk op Hemelvaartsdag hun eerste communie. Zo kregen ze voor de eerste keer de communie. Onder leiding van de catechisten Cindy, Ann, Laura en Rita werkten ze rond het thema ‘leven zoals Jezus’. Tijdens de viering mochten ze zingen, toneel spelen en voorlezen. Een belangrijke stap in hun leven want vanaf nu zijn ze volwaardig lid van de gelovige gemeenschap. Proficiat jongens en meisjes !

Vormsel

Vormsel

10 vormelingen, 7 meisjes en 3 jongens, kregen zondag het vormsel. Zij volgden een heel jaar catechese met als thema ‘Op het ritme van de Geest !’ onder leiding van de catechisten Cindy en Yves, Elke en Luc. En vandaag was het hoogtepunt : de zalving door bisschop Patrick Hoogmartens.

Het grote fietsexamen

Het grote fietsexamen

Het fietsexamen voor onze zesdeklassers is altijd een bekroning van zes jaar verkeersopvoeding in de lagere school.

De organisatie was in handen van de school, de preventiedienst van de gemeente en de KWB van Berkenbos.

Elke leerling kreeg een nummer opgespeld en moest zijn behendigheid op de fiets demonstreren door een hindernissenparcours af te leggen op de speelplaats.

Daarna volgde een vastgesteld fietstraject in de omgeving van de school waarbij vooral gekeken werd of de leerlingen het verkeersreglement juist toepasten

Pret met proefjes !

Pret met proefjes !

De klas van het 5de leerjaar was donderdagvoormiddag omgetoverd in een kind laboratorium. Tijdens deze workshop gingen de kinderen aan de slag met allerlei coole wetenschappelijke proeven.  De kinderen leerden op een veilige manier te experimenteren. Zij ontdekten en deden  allerlei spannende proefjes rond dichtheid. Ook ondervonden zij de magie van chemische reacties. Papa Bart zorgde ervoor dat de kinderen op een leuke en leerzame manier in aanraking kwamen met de wereld van de wetenschap. Een workshop vol pret en proefjes!

Milieuworkshop

Milieuworkshop

Milieuworkshop

Wordt onze klas goed verlucht ?

De kinderen van het 5de leerjaar mochten met een CO2-meter zelf de luchtkwaliteit meten. En ja, we kregen als advies de ramen regelmatig open te zetten. Ze gingen ook enthousiast op pad in en rond de school om het fijnstofgehalte in de lucht te meten.

 

Is het vijverwater in de buurt zuiver ?

De kwaliteit van vijverwater werd bepaald door te onderzoeken welke waterdiertjes er zoal inzitten. Ze maakten close-up video’s van verschillende soorten libellenlarven en waterkevertjes zoals een zoetwaterpissebed en een bladzuiger  tijdens deze milieuworkshop.

Een interactieve workshop !

Tot aan de maan

Tot aan de maan

Het tweede leerjaar ging naar een fijne voorstelling in de bib. De voorstelling ging door tussen de boeken van de bieb zelf. Dat was best speciaal. Kijken jullie mee naar de foto’s ?

 

 

5 bezoekt de berentuin

5 bezoekt de berentuin

Onze vijfdeklassers brachten een bezoek aan de Berentuin in Heusden-centrum onder begeleiding van de heren van KWB Berkenbos. De interactieve Berentuin zit boordevol wetenschappelijke en technische snufjes. Kinderen leren er over de wereld van wetenschap, gekruid met taal- en kunstprikkels. “Zo hopen we kinderen en leerkrachten warm te maken voor wetenschap en techniek”, vertelt Gerlinde van het Berenhuis. “Eén van de spelen in de tuin is een grote muizenvalwagen. Wanneer de val toeslaat, gaan de wagens er als een rotvaart vandoor. En met een katrollensysteem leren ze hoeveel kracht er nodig is om mensen op te tillen.” En ja, … onze kinderen ontpopten zich tijdens de proeven tot enthousiaste wetenschappers en technici. Zij genoten van dit bezoekje aan de Berentuin.

Voetgangersexamen

Voetgangersexamen

Onze leerlingen van het vierde leerjaar hebben deze voormiddag hun voetgangersexamen afgelegd. Door het centrum van Berkenbos moesten ze een ingeoefend parcours afleggen. Ze kregen 12 moeilijke punten voorgeschoteld waar ze hun vaardigheden als voetganger mochten tonen : hoe steek je veilig een zebrapad over ? Aan welke kant van de weg moet je gaan als voetganger ? Hoe steek ik een kruispunt over ? enz…

Femma, KWB en politie staken een handje toe om alles vlot en veilig te laten verlopen. En terwijl een groep bezig was met het voetgangersexamen mochten de anderen een fietsbehendigheidsproef afleggen. Alle leerlingen waren geslaagd. SUPER !

Lentefeest voor leesmoekes

Lentefeest voor leesmoekes

Het leren lezen van kinderen begint met een goede technische leesvaardigheid, met de focus in de 1ste graad. Dit is een essentiële voorwaarde voor begrijpend lezen. Het is belangrijk dat kinderen niet alleen nauwkeurig, maar ook vlot leren lezen. Daarom krijgen onze leerkrachten van het eerste leerjaar ondersteuning van leesmoekes.

Voor deze fijne ondersteuning en als dank voor hun medewerking werden de leesmoekes uitgenodigd voor een lentefeestje.