Archief: November 2017

Chips van pastinaak

Chips van pastinaak

“Brrr… ik heb toch liever een zakje uit de winkel !”
hoorden we zeggen maar de potjes chips waren snel leeg.
“Pastiaa, pasti, panaak, …. Pastinaak !”
Deze groente is niet zo bekend bij onze kinderen.
Pastinaak schoonmaken, in schijfjes snijden en bakken in een frituurpan of in de oven (160 °C) is snel gemaakt. Vraag maar aan de kinderen van juf Sonja.

Artikel 27 'Ode an die Freude'

Artikel 27 'Ode an die Freude'

Op initiatief van het oudercomité werden ouders met hun kinderen verwacht voor een rondleiding met gids op de tentoonstelling van artikel 27.
In de vroegere gebouwen van Zen Soft Belgium werd afgesproken om een rondleiding door de tentoonstelling te maken.
Nadien kon men wat bijpraten met andere ouders in het Fairtrade café.
Bedankt iedereen voor deze mooie zaterdagnamiddag.

Mijn schaduw

Mijn schaduw

‘Wist je dat je schaduw nooit op dezelfde plek blijft ?’
Dat leerden de kinderen van het 2de leerjaar in een wo-les over de schaduwen. Ze ontdekten hun eigen schaduw : wanneer is die lang ? wanneer is die kort ? Dit ontdekten ze door bij zonneschijn naar buiten te gaan !

6 leest voor in de kleuterschool

6 leest voor in de kleuterschool

De leerlingen van het 6de leerjaar brachten de kleuters een bezoek met een leuk boek.
Vooraf gingen ze op zoek naar een gepast boekje, kregen voorleestips van de leerkracht en mochten een activiteit verzinnen bij hun boekje. Na de activiteit droomden enkele zesdeklassers van ‘Later wil ik kleuterleidster worden!’ ‘Nu twijfel ik of ik voor lager of voor kleuteronderwijs wil studeren !’.

Brieven voor de Sint

Brieven voor de Sint

Onze vrienden uit 2A zijn onze goedheilig man helemaal niet vergeten. Binnenkort brengt hij ons weer een bezoek en hopen de kinderen iets te krijgen.
Wat allemaal ? Dat schreven ze neer in een brief die ze daarna gezamenlijk gingen posten in de brievenbus aan de sporthal.
En nu maar hopen dat hij ons niet gaat vergeten op 6 december.

GROOTOUDERSFEEST

GROOTOUDERSFEEST

Koning Krullenbol is jarig !

In samenwerking met de kleuterschool werd een grootouderdag op touw gezet met onze leerlingen uit 1 en 2. Grootouders werden uitgenodigd op het verjaardagsfeest van Koning Krullenbol en konden genieten van een gesmaakt optreden van kleuters en onze kinderen in Ontmoetingscentrum Ons huis.

Een very important person (VIP)

Een very important person (VIP)

Dit schooljaar kozen we om beeldend te werken rond het thema “Ik ben een VIP”.
vip staat voor very important person (zeer belangrijk persoon) en wordt vaak gebruikt om bijzondere of beroemde gasten mee aan te duiden. Zo doken onze kinderen in een verhaal en kozen voor een interessant, boeiend, … dier. 

Onze kapoenen uit het tweede leerjaar kregen prenten te zien van kleurrijke papegaaien of apen. Eénmaal deze prenten besproken, mochten de kinderen zelf aan het werk gaan. Er werd gekozen om op doek te schilderen.

1S leerde een vos tekenen en 1L kreeg de opdracht om een panda te tekenen. Een vos met een mooi jasje aan en de slapende panda kwamen tot leven. Prachtige schilderwerkjes werden gemaakt.

Witte kool en pastinaak oogsten

Witte kool en pastinaak oogsten

Tijd om de laatste groenten te oogsten uit onze schooltuin, want de temperatuur buiten daalt tot aan het vriespunt.

Op bedrijfsbezoek in Villa Pilla

Op bedrijfsbezoek in Villa Pilla

Nadat de leerlingen van het 4de leerjaar in de klas al heel wat leerden over batterijen, kregen ze de kans om bij Bebat het verwerkingsproces te leren kennen.
In Villa Pilla leerden ze op een speelse manier hoe je batterijen kan maken, wat elektriciteit doet en wat er allemaal van de afvalstoffen van batterijen gemaakt wordt. Ze konden ook een kijkje nemen in de verwerkingsfabriek zelf. Op het einde werd alle geziene kennis getest door een leuke quiz die ze met glans tot een goed einde brachten.

2 bezoekt het kerkhof

2 bezoekt het kerkhof

De kinderen van het 2de leerjaar brachten een bezoek aan het kerkhof; Dit deden ze naar aanleiding van Allerheiligen en Allerzielen. De kinderen verkenden de begraafplaats op een serene en respectvolle wijze. Ze baden en plaatsten kaarsjes. Er werden vragen gesteld waar ze samen antwoorden op probeerden te vinden. Op deze manier probeerden de juffen met de kinderen te praten over verlies.

Verkeersparcours op circuit Zolder

Verkeersparcours op circuit Zolder

Omdat het zo belangrijk is dat onze leerlingen zich op een veilige manier op de openbare weg kunnen begeven, oefenden onze vijfdeklassers op een verkeerspark en behendigheidsparcours onder begeleiding van de politie op het circuit van Zolder. Het was een leerrijke ervaring !
Met dank aan KWB Berkenbos om onze jongens en meisjes met de fiets te begeleiden naar het circuit.

Muzisch bezig zijn met de talentenboxen in 1L

Muzisch bezig zijn met de talentenboxen in 1L

In elke klas vind je talentenboxen waarin heel wat materialen zitten die kunnen uitdagen en kansen bieden. Zo heeft elke leerkracht 9 boxen uitgewerkt met allerlei oefeningen. Elke box bestaat uit een aantal spelletjes, werkblaadjes, speelse oefeningen rond taal, w.o., muziek, … die kinderen individueel of in groep kunnen uitvoeren.
In de klas van juf Laura zag je vrijdag een muis horen lopen : zo intens waren de kinderen bezig met de oefeningen.

Binnenkijken in de turnles

Binnenkijken in de turnles

Tijdens de turnlessen van meester Bert staat er altijd wel iets leuks en beweeglijks op het programma.
De 4de klassers kregen een les initiatie badminton en de 3de klassers trainden voor het trefbaltornooi. Er werd individueel geoefend. Maar ze leerden ook samenwerken, elkaar waarderen en fair-play.

Op bezoek in het ziekenhuis

Op bezoek in het ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis werden de leerlingen van het 2de hartelijk ontvangen door een aantal medewerkers. Zo kregen ze op de kinderafdeling te zien hoe de zieke kinderen er verzorgd worden.
Later kregen ze een rondleiding bij de ambulancewagens en mocht men op een draagberrie in de auto gebracht worden. Het typisch geluid van deze auto’s mocht natuurlijk niet op hét appel ontbreken.
Op de afdeling waar hartpatiënten herstelden konden ze met eigen ogen de toestellen zien om hen langzaam fit te krijgen.
Ze leerden ze ook dat hygiëne heel belangrijk is in een ziekenhuis.
Het werd een zéér gesmaakt bezoek. Langs deze weg willen we de verplegers en verpleegsters hartelijk danken voor hun fijne uitleg.

Trefbaltornooi is gestart !

Trefbaltornooi is gestart !

De bladeren zijn al volop van de bomen aan ’t vallen en meester Bert verrast ons weer met een echt trefbaltornooi.
Vanaf nu mogen 2 verschillende klassen het elke middag tegen elkaar opnemen om ze te bepalen wie er uiteindelijk winnaar wordt in deze spannende competitie.
We volgden vandaag de wedstrijd 6L tegen 5S. Met heel veel inzet werd een prachtwedstrijd gespeeld.

We maken een draadtelefoon…

We maken een draadtelefoon…

Hoe beweegt geluid zich voort ? Hoe werkt een telefoon ?
De kinderen van het 3de leerjaar kwamen erachter door hun eigen draadtelefoon in elkaar te steken. Ze gingen met een stappenplan aan de slag om een draadtelefoon te maken.
Eerst moesten ze hun materiaal kiezen uit een breed aanbod. Daarna gingen ze aan het werk. Regelmatig werd hun werkje getest en verbeterd.
De kinderen ontdekten dat de draad tussen de blikjes gespannen moet zijn anders werd de telefoon niet.
Het was een leuke les en alle draadtelefoons werkten ! Wat was het grappig om elkaar op deze manier dingen te vertellen !