Archief: Mei 2018

Op schoolreis

Op schoolreis

Onze kinderen uit het tweede leerjaar trokken op schoolreis naar Bokrijk.
Eenmaal aangekomen met de bus werden ze in groepjes verdeeld. Elke groep volgde een workshop. Zo maakten de kinderen kennis met de oude beroepen en de dagelijkse bezigheden van mensen van vroeger. De groep van juf Marianne moest aan het werk gaan : in historische kledij deden ze de handwas, werkten op het land en moesten vooral gehoorzamen. Terwijl de groep van juf Annemie zich amuseerden met brood bakken en spelen van toen.
Het werd een dag om nooit te vergeten.

Naar het berenhuis

Naar het berenhuis

Onze vriendjes uit het eerste leerjaar trokken op avontuur in het huis van de beren. Op een speelse manier werd er gewerkt rond taal en filosofie.
Nadien volgde een echte berenwandeling, waarbij een parcours van 2,5 km werd afgestapt;
Het werd een interactieve wandeling met Teddy & Beer op zoek naar de Zevenslaper.
Hierbij werd er vertrokken aan het Berenhuis en moest men via berensporen een aantal opdrachten vervullen. Beer en Teddy waren immers onze gidsen. Ze namen ons op sleeptouw langs prikkelende beelden, verhalen en opdrachten. De 13 vertelpunten onderweg waren voorzien van een infobordje.

Naar Toverland

Naar Toverland

De leerlingen van de 2de graad trokken op schoolreis naar Sevenum in Nederland met de bus. Daar hadden ze een afspraak in Toverland waar ze zich de hele dag konden uitleven in de verschillende attracties. Het werd een dag om nooit te vergeten.

Mijnklassen in het 4de leerjaar

Mijnklassen in het 4de leerjaar

De leerlingen van het 4de leerjaar zijn van 16 mei tot en met 18 mei op mijnklassen geweest. We leerden heel wat bij over dit belangrijk stuk geschiedenis van onze gemeente.

Op de eerste dag maakten we kennis met de mascotte ‘Bèrke de mijnwerkersmuis’ en leerden we over het ontstaan van de steenkoolmijnen. Verder konden we op ontdekkingstocht gaan tussen spullen van echte mijnwerkers. Enkele leerlingen brachten ook iets van thuis mee en vertelden hierover met veel enthousiasme.

Op de tweede dag kwam iedereen ’s morgensvroeg naar de Chirolokalen om zijn/haar bedje op te maken voor de overnachting. Met de hulp van enkele mama’s en papa’s trokken we met zijn allen naar het mijnmuseum in Beringen. We werden er door onze gidsen omgevormd tot echte mijnwerkers en beleefden een onvergetelijk bezoek.
Terug op school trokken we na het middagmaal richting de terril en gingen we op zoek naar planten en dieren aan de hand van zoekkaarten. Bovenop de terril konden we genieten van een prachtig uitzicht en gingen we met onze verrekijkers op zoek naar enkele plaatsen zoals de skipiste van Peer. Er werd ook tijd gemaakt om een foto te nemen samen met de spandoeken die speciaal voor deze mijnklassen gemaakt werden. Na een lange wandeling was het tijd om even te ontspannen en creatief bezig te zijn door met houtskool en waterverf een landschapstekening te maken.
Ondertussen hielden enkele leerkrachten zich bezig om voor ons een lekkere maaltijd klaar te maken! Na het eten ging iedereen voor de overwinning tijdens de mijnquiz. De dag vloog voorbij en dus was het tijd om het bedje in te kruipen voor een goede (korte) nachtrust.

Op de laatste dag van de mijnklassen waren de meeste kinderen al vroeg wakker en dus snel klaar om aan te schuiven aan de ontbijttafel. Vervolgens trokken we met Marcel door de straten van Berkenbos en leerden we heel wat bij over de mijnhuizen en de Putheks. We mochten zelfs een kijkje nemen in hal van de directeurswoning. Namiddag kwamen enkele mama’s en een papa samen met ons enkele mijnwerkersspelletjes spelen op het marktplein en brachten ze ons terug op de Chiro. Alle leerlingen kregen nog een leuk aandenken mee naar huis en toen was het tijd om afscheid te nemen. Het was een toffe en boeiende mijnklassen waarbij we elkaar nog beter leerden kennen.

Werkzaamheden in de schooltuin

Werkzaamheden in de schooltuin

Voor kinderen is zelf groenten verbouwen leuk, lekker en leerzaam. En ze blijken eerder verse groenten te proeven als deze uit hun eigen tuin komen. Redenen genoeg om samen met de kinderen aan de slag te gaan.
De kinderen van 5K trokken naar de schooltuin. Vooreerst werd er onkruid geplukt. Daarna werden heel wat aardbeienplantjes geplant. Ook de paprika- en courgetteplantjes kregen een plaats in de schooltuin. Met de gieter gaven ze de plantjes wat water. Zij hopen nu op een rijke oogst !

Talentenshow

Talentenshow

Iedereen heeft talent waarvoor hij of zij de moeite waard is. Daarom organiseren we tijdens de middagpauze een talentenshow. Het was opvallend hoe de kinderen zich nu al enkele dagen grenzeloos inzetten om hun talent op het podium te brengen. Zij vinden het spannend. En vandaag mocht de eerste groep optreden. Er werd geturnd, gezongen en mopjes verteld.
De start werd gemaakt. En wij genoten van ieders talent !

Samen spelen op de speelplaats

Samen spelen op de speelplaats

Wat een plezier op de speelplaats !
Eénmaal per week spelen de kinderen van het 3de leerjaar samen op de speelplaats.
TOP !!

Moment om nooit te vergeten

Moment om nooit te vergeten

12 jongens en meisjes ontvingen voor het eerste de communie tijdens een viering die geheel verzorgd werd door de kinderenzelf. Afwisselend mochten de kinderen meezingen en meelezen, verhaaltjes uitbeelden en hun mening geven over de vragen die de leerkrachten hen stelden. Een belangrijke stap in hun leven want vanaf nu zijn ze volwaardig lid van de gelovige gemeenschap.
We danken iedereen die meegewerkt heeft om deze kinderen te begeleiden. Voor de leerkrachten uit het eerste leerjaar wensen we een dikke merci toe voor het geleverde werk.

Babbelbank

Babbelbank

Hebben jullie die mooie, oranje banken op de speelplaats al zien staan?
Wel, dat zijn onze splinternieuwe BABBELBANKEN.
Af en toe zijn er ruzies op de speelplaats of voelen kinderen zich alleen.
Dat vinden wij niet fijn! Hier willen we iets aan doen…
Daarom hebben wij leuke bankjes gezocht waar jullie ruzies kunnen uitpraten of gezellig met elkaar kunnen babbelen.
Wij vinden ze echt super cool! Jullie ook?

Vormsel

Vormsel

Het was een warme viering met veel inbreng van de vormelingen zelf en als hoogtepunt de zalving met het Heilig Chrisma.
“Dank aan E.H.Karel D’Huys en Pater Frans voor het meevieren tijdens deze bijzondere gebeurtenis. Bedankt ook catechisten om een heel jaar met deze jongeren op weg te gaan, om te werken aan het geloof, met als doel: het vormsel”
We wensen de 13 vormelingen van Berkenbos en hun ouders proficiat met hun vormsel.

Werkzaamheden in de schooltuin

Werkzaamheden in de schooltuin

Onze jongens en meisjes van het 3de leerjaar hadden zich vrijdag weer in de moestuin verzameld om een hele reeks van tuinbezigheden te ontplooien. Eerst moest het onkruid verwijderd worden. Daarna kregen sla, basilicum, prei, … allemaal een plaats in de bakken.
Als opdracht kregen ze ‘Kom regelmatig terug om te zien of alles begint te groeien’ en ‘Geef de plantjes regelmatig water!’.

LEGO mindstorm uitbreiding

LEGO mindstorm uitbreiding

Meester Robin, een leerkracht uit het technisch onderwijs, had voor onze zesdeklassers een reeks robots meegebracht. Na een korte inleiding mochten onze leerlingen met een programmeertaal en een computer het robotje programmeren. Zo leerden ze het mechanisch wonder van het voor- en achteruitrijden. Nadien volgde de opdracht om recht vooruit te rijden, te draaien en terug te rijden. En aan het einde van de les volgde een wedstrijdje, waarbij een bepaald parcours om ter snelst moest gereden worden, zonder een vlag te raken.
Het was een zeer interessante oefening.

4A maakt een bijzondere lamp.

4A maakt een bijzondere lamp.

Voor het project ‘LED-bal asteroïde’ kregen de leerlingen van 4A de mogelijkheid om een van kleur veranderende lamp met lichtgevende stengels te maken. De lamp, die gebouwd werd uit een witgekleurde pingpongbal en ledverlichtingsdraden, werd zorgvuldig in elkaar gestoken door de enthousiaste leerlingen. Zij kregen ook informatie over het technische proces van ledverlichting.