Archief: December 2017

Kinderen kleuren de kerstviering

Kinderen kleuren de kerstviering

De kerstviering op Kerstdag verliep onder het thema ‘Open de deur voor Jezus’. Met een beeldverhaal, korte bezinningsteksten, veel zang en muziek werd de viering opgeluisterd door de kinderen van onze school die talrijk aanwezig waren. Ouders, grootouders, familie en vrienden genoten mee van de kerstviering en gingen naar huis met een heerlijk gevoel en de dromen van de kinderen : een warme thuis, een fijne school, een vriendelijke buurt en mee de vreugde van Kerstmis uitdragen.

Vrede op aarde

Vrede op aarde

De laatste dag van de 1ste trimester wordt in elke klas aangewend om een vreugdevol kerstfeest te vieren met de klasgenoten. Iedere klas doet dat op zijn manier. Elke klas start met een godsdienstig moment waarbij de betekenis van Kerstmis nog eens duidelijk wordt uitgelegd. Leerlingen van het tweede speelden het kerstverhaal na, het eerste leerjaar beluisterden het verhaal ahv een diavoorstelling, …
Na dit moment genoten de kinderen van een hapje en een drankje. Tenslotte mochten ze creatief bezig zijn. En toen was het vakantie !

'Iedereen Beroemd' filmt in De Droomboom

‘Iedereen Beroemd’ kwam filmen in De Droomboom, een opname die past in de Warmste Week. Er zijn enkele mooie sfeerbeelden gedraaid tijdens de lessen techniek en circustechnieken, maar ook mochten enkele kinderen in de schminkstoel plaatsnemen. Die maakten een leuk praatje terwijl ze door een schminkster omgetoverd werden tot een mooie vlinder of wat anders. Op maandag 18 december na het journaal op Eén bracht Iedereen Beroemd de reportage. En niet vergeten in De Warmste Week een nummer aan te vragen ten voordele van vzw De Droomboom.

Zangstonde tijdens de middagpauze

Zangstonde tijdens de middagpauze

Met een 25-tal kinderen kwamen we de laatste weken samen tijdens de middagpauze. Samen aten we onze boterhammetjes op en daarna repeteerden we vol vuur de kerstliedjes in de voorbereiding van de kinderviering op kerstdag. We willen er een geweldig feest en een mooie viering van maken.

Finale trefbaltornooi

Finale trefbaltornooi

Deze week werd de finale gespeeld. In tegenstelling tot de voorbije schooljaren waren het niet altijd de oudere klassen die wonnen, maar werden er heel wat verrassingen genoteerd. Zo speelden 6O en 4A tegen elkaar. Op het nippertje won de klas van meester Olivier.

Een kom warmte voor het goede doel !

Een kom warmte voor het goede doel !

Hoe heerlijk ruikt de soep die door vrijwillige ouders gemaakt werd voor het goede doel ! Iedereen die ervan proefde vond ze heerlijk. Dank aan deze ouders voor hun inspanning en voor hun culinaire kunsten.

Wie kan er zijn veters al knopen ?

Wie kan er zijn veters al knopen ?

Vandaag leerden de kinderen van juf Sonja veters knopen of veters strikken. Eerst keken ze naar een filmpje waarop goed uitgelegd werd hoe het moest. Daarna mochten ze zelf oefenen. Ze leerden ook hoe ze een dubbele knoop in de veter kunnen leggen en hoe ze de veter best terug losdoen, zonder dat hij in de knoop raakt. Bij velen lukt het al erg goed, maar er moet zeker nog geoefend worden !

Kindcontacten

Kindcontacten

Een oudercontact kennen we allemaal.
Maar een kindcontact … !
Meester Olivier uit 6O nodigde zijn kinderen individueel uit om eens te komen praten over hun werkhouding en resultaten in de klas. Hij vond het heel belangrijk dat elk kind zijn zegje kan doen : welke vakken doen ze graag en lukken goed of minder goed ? Wat loopt er minder goed op school ? …

VIP

Dit schooljaar kozen we om beeldend te werken rond het thema “Ik ben een VIP!”
Zo kleiden de kinderen van juf Liesbeth een vrolijk interessante papegaai (VIPapegaa!) en de leerlingen van het vierde een vrolijk interessante panda. (VIPanda)
De kinderen van juf Katrien tekenden een vreselijk irritante pinguïn (VIPinguïn). Maar de kinderen van het derde genoten van hun vreugdevolle interessante poes (VIPoes)
En ja, de werkjes mogen gezien worden !

Zorg dat je gezien wordt !

Zorg dat je gezien wordt !

’s Morgens is het nog donker als we naar school komen. De gemeenschapswachten zagen dat vele kinderen geen licht op de fiets hebben en geen hesje dragen. Zij kwamen uitdrukkelijk vragen om veilig naar school te komen. Dus : zet je fietslicht aan en draag een hesje, zo ben je zichtbaar op de baan.

Zelf een schaduwkunstwerk maken

Zelf een schaduwkunstwerk maken

Enkele weken geleden leerden de kinderen van het 2de leerjaar over schaduwen.
Ze werden geprikkeld door geziene schaduwen. Nu kregen ze als opdracht om in groep een huizenrij te bouwen met allerhande afvalmateriaal : brikjes, blikjes, wc-rolletjes, karton, … Maar de huizenrij moest voldoen aan verschillende voorwaarden zoals vijf gebouwen, één schuin dak, een schouw, … Daarna kozen ze een lichtbron, maakten het donker in het lokaal en zagen een skyline van een stad. Ze ontdekten ook dat de schaduw groter werd wanneer ze de lamp dichterbij de huizenrij brachten ! Na de ontdekkingen bedachten ze een naam voor hun stad.
De kinderen genoten van deze STEM-les. En de juffen waren tevreden.

Pannenkoeken mmm…

Pannenkoeken mmm…

Wat een fijne verrassing was dat ! Als afsluiting van het project gezinsleren besloten deze ouders de kinderen te trakteren op pannenkoeken. Gedurende 7 weken kwamen deze ouders naar school om met hun kind rond schoolse vaardigheden te werken. Volgende thema’s kwamen aan bod : aanvankelijk lezen en rekenen, meten en metend rekenen, voorlezen en een bezoek aan het Berenhuis. De kinderen aten met smaak enkele pannenkoeken en de ouders waren trots op hun oogappel en hun vriendjes.

Techniek in 5 : regenbooglampje

Techniek in 5 : regenbooglampje

Meester Mark had voor onze leerlingen uit 5K voor wel een heel erg interessante workshop rond techniek gezorgd. Elke leerling mocht een prachtige regenbooglamp maken. Er werd gemeten, afgetekend, geboord, geplooid, … alles mochten de leerlingen zelf uitproberen. Vooral het aansluiten van de ledlampjes bleek een hele karwei. Maar de resultaten mochten er dan ook zijn. “het was eens iets anders dan taal en rekenen”, vertelden de leerlingen.
Iedereen was ook bijzonder opgetogen over het initiatief en we bedanken meester Mark van SG Sint –Quintinus voor dit fantastisch initiatief.

42-jarigen op bezoek

42-jarigen op bezoek

Na meer dan 30 jaar weg te zijn uit de Vrije lagere school van Berkenbos besloten de meisjes van toen een bezoek te brengen aan onze school om kennis te maken met de huidige manier van lesgeven, maar vooral om elkaar te ontmoeten. Het was een mooi weerzien. Ze brachten ook een bezoekje aan de vroegere meisjesschool samen met hun juffen van toen: juf Denise, juf Simone, juf Louisa en juf Anita. En natuurlijk konden de herinneringen aan hun schooltijd niet uitblijven.

Zie ginds komt de …

Zie ginds komt de …

Na een les drijven en zinken mochten de kinderen van juf Laura en Juf Annemie zelf aan de slag gaan met het bouwen van een bootje dat kon drijven. Langs alle kanten werd waardeloos materiaal ingezameld : een lege plastic fles, dopjes, potjes, isomo, ijzerdraad, enz.
Eenmaal alles ingezameld ging men aan de slag. De fantasie van de kinderen bleek eindeloos.
De grote proef gebeurde vandaag : gaan onze zelfgemaakte bootjes drijven of gaan er toch een paar kopje onder ? Gelukkig bleven de werkjes overeind.