Archief: Maart 2018

Een schitterende VIP-dag

Een schitterende VIP-dag

Op vrijdag 30 maart organiseerden we een VIP-dag voor alle kinderen. Tijdens deze dag stonden er verschillende activiteiten en workshops op het programma. Meer dan 30 begeleiders (ouders, grootouders, leesmoekes en buurtbewoners) werkten mee en organiseerden een workshop die binnen hun talenten lag. En de kinderen genoten van deze activiteiten. Wat stond er allemaal op het programma ?

De oudste leerlingen genoten van een natuurwandeling in het bos en maakten kennis met het werk van een imker. Ook werden prachtige bijenhotelletjes in elkaar gestoken. Proefjes van techniek mochten niet ontbreken : een 3D-print maken, een elektriciteitskring met citroenen bouwen en een drone besturen. Eerste hulp bieden bij een ongeval of brand leerden ze van een brandweerman. En de vierdeklassers graveerden een zelfgekozen tekening op een glas. “Dit is mijn paascadeautje voor mijn ouders” zei één van de kinderen.

De jongste kinderen maakten kennis met het werk van een politieman. Buurtbewoners waren even ongerust bij het regelmatig horen van de sirenes. Ook werden verschillende gezelschapsspelletjes bovengehaald. Neen, geen computerspelletjes, maar spelletjes om samen te spelen en mekaar te helpen. Luisteren naar een verhaal met prenten in een andere taal zoals Spaans, Italiaans, … vonden ze spannend. En een dansactiviteit mocht niet ontbreken : zowel de jongens als de meisjes leerden flamencodansen. Tijdens het uitvoeren van proefjes ontpopten deze kinderen zich tot enthousiaste wetenschappers en technici. En onder het afdak op de speelplaats werd een prachtig reusachtig zandtapijt gebouwd olv het Berenhuis.

De dag werd afgesloten bij een kopje soep of tasje koffie in samenzijn met de ouders.

Dank aan alle ouders en vrijwilligers voor hun tijd en goesting om onze school te zo leuk te ondersteunen. DANK JE WEL !

Netbaltornooi

Netbaltornooi

Op woensdag en donderdagvoormiddag speelden de jongens en meisjes uit 5 en 6 een netbaltornooi in de sporthal van Zolder. Onze ploegen deden het uitstekend!
We behaalden zelfs een eerste plaats met een meisjesploeg, zowel in het 5de als 6de leerjaar.
Een dikke duim voor deze sportieve voormiddag!

Zaaien

Zaaien

Het is eindelijk lente. Onze schooltuin is omgespit en ligt klaar om in gewerkt te worden. Vandaar dat de kinderen van het 4deleerjaar naar buiten trokken. Ze zaaiden verschillende soorten sla in bakken en potjes. Ook de andere klassen gingen aan het werk : komkommer, courgettes, bleekselder, porei, bonen, uien, paprika, … werden gezaaid in potjes. En nu maar wachten … en af en toe de plantjes wat water geven.

Sobere maaltijd

Sobere maaltijd

Witte donderdag deden we op school mee met de sobere maaltijd. ‘Sober’ betekent dat wij tevreden zijn met iets minder. In het tweede leerjaar aten de kinderen een wrap met een gekookt ei. Het platte brood deed hen denken aan het brood van Conrad en Allan in Oeganda en het ei aan Pasen. Het eerste leerjaar trachtte tevreden te zijn met een tas soep. In elke klas konden onze leerlingen eens bewust stilstaan bij het feit dat vele kinderen niet altijd het geluk hebben om dagelijks een volledige maaltijd te kunnen eten.

Een hart voor onze leeftijdsgenootjes uit Banglabari

Een hart voor onze leeftijdsgenootjes uit Banglabari

Drie leerlingen van SFC, die aan het uitwisselingsproject Banglabari deelnamen, hebben vandaag over hun ervaringen in Bangladesh met veel enthousiasme komen spreken. Onze leerlingen hebben geboeid geluisterd en zijn nog meer gemotiveerd voor de sponsorloop tvv het Banglabariproject.
De sponsorloop gaat door op donderdag 26 april tijdens de speeltijden. Wij danken Nick, Amber en Britt voor hun geanimeerde en zeer degelijke uitleg.

Lesje expressie en natuurwetenschappen

Lesje expressie en natuurwetenschappen

In kader van hun lesopdrachten hebben leerlingen van 5 STW van het Sint-Franciscuscollege een aantal lessen voorbereid en gegeven aan onze leerlingen. De onderwerpen van deze lessen waren expressie en natuurwetenschappen. Behalve de goede uitleg hebben ze ook nog een heleboel interessante proefjes met onze leerlingen gedaan. Het was een heel interessante ontmoeting en uitwisseling tussen beide scholen.

Samenspeeldag voor 5-jarige kleuters en 1

Samenspeeldag voor 5-jarige kleuters en 1

Onze eerstejaars trokken blijgezind naar hun oude vriendjes in de kleuterschool. Het werd een blij weerzien waarbij een heleboel verhalen naar boven werden gehaald. De juffen en meester hadden een heleboel oefeningen in elkaar gebokst om het weerzien nog aangenamer te maken. Het thema van deze samenspeeldag was ‘Pasen’. Er werd een ei volgeschreven met lusjes en streepjes, er werd verteld over Flip het konijn, … kortom op die manier konden de kleuters al een beetje voorproeven van wat hen te wachten staat bij de start van het nieuwe schooljaar. En onze eersteklassers toonden trots wat ze al konden.

Met 4A naar de bieb

Met 4A naar de bieb

Wist je dat …
… uitvinden ons lui maken ?
… drones ook ?
… we maar 10% van onze hersenen gebruiken ?
… dieren kunnen tellen ?
Nee ? Op deze vragen kregen de kinderen van het 4de leerjaar een antwoord tijdens hun bezoek aan de bieb door proefjes uit te voeren en informatie op te zoeken.
Dank je wel mensen van de bieb. Het was een boeiende workshop.

Paasfeest leesmoekes

Paasfeest leesmoekes

Een mooi versierde tafel en niets anders dan glunderende gezichten. Dat wil zeggen dat het weer paasfeest is voor onze leesmoekes. En of ze het verdiend hebben. Elke week tweemaal op post om onze kinderen van het 2de leerjaar de knepen van het lezen bij te leren. En dit altijd met dezelfde overgave. Dat verdient een dikke merci.
We twijfelen er niet aan dat we nog lang kunnen rekenen op deze vrijwilligers en nieuwelingen zijn nog altijd van harte welkom.

Een mini sneeuwman

Een mini sneeuwman

Met een beetje sneeuw een kleine sneeuwman maken… dat maakten enkele kinderen deze morgen met het beetje sneeuw dat gevallen was !

Een paasmobiel

Een paasmobiel

Binnenkort is het Pasen! Naar jaarlijkse gewoonte bezorgen de paasklokken dan veel paaseieren bij de kinderen. Er werd aan de klas van juf Sofie gevraagd om een zweeftoestel te ontwikkelen waardoor de paaseieren zachtjes naar beneden zweven en ook niet stuk gaan.
Zoals echte uitvinders maakten ze eerst een plan en zochten ze naar het juiste gereedschap. Daarna werd een paasmobiel in elkaar gezet en getest door hun toestel te laten zweven vanuit het raam van de eetzaal. De groepen kregen slechts enkele pogingen om het uit te proberen. Maar het lukte uiteindelijk !!

40-jarigen bezochten hun schooltje van toen

40-jarigen bezochten hun schooltje van toen

14 oud-leerlingen van 40 jaar bezochten zondag hun lagere school. Voor sommige was het de allereerste keer dat ze naar hun school terugkeerden. In elk klaslokaal kwam een verhaal naar boven. En ze stonden vol bewondering voor het mooie eetzaaltje van de kleuterschool en de lokalen van De Droomboom.

Bellen blazen

Bellen blazen

Tijdens de voorbije lessen van STEM hebben de kinderen van meester Jurgen geprobeerd om het allerbeste zeepsopje te maken om bellen mee te blazen.
Verschillende soorten zeep, warm of koud, met of zonder glycerine … ze hebben het allemaal getest, met als gevolg … grote bellen !!

Tutorlezen is …

Tutorlezen is …

Vandaag zijn we gestart met tutorlezen in het 1ste leerjaar.
De jongens en meisjes van het 5de en 6de leerjaar lezen samen met de vriendjes van 1S en 1L. Op deze manier krijgen onze eersteklassers de kans om extra te oefenen.
Daarnaast leren groot en klein elkaar ook beter kennen.
Het was echt tof om groot en klein zo fijn samen te zien werken!

2A bouwt een knikkerbaan !

2A bouwt een knikkerbaan !

De kinderen van het 2de leerjaar hebben een echte knikkerbaan gemaakt van eenvoudige materialen. Met het deksel van een doos, een aantal wc-rolletjes, een kurk, karton en een stel creatieve handen konden de handige klussers van 2A meteen aan de slag !
Toen de knikkerbaan klaar was, werd het tijd om hem uit te testen. Iedereen kreeg een knikker en na een aantal pogingen werd het duidelijk dat de knikkerbanen het best werkt door hem zachtjes heen en weer te bewegen met de handen. Iedereen spande zich goed in. Er kwamen heel mooie resultaten tevoorschijn ! Proficiat allemaal.

Naamopgave

Naamopgave

Eerste communicanten en vormelingen zeggen JA tijdens de naamopgave.
Twaalf eerste communicanten en dertien vormelingen gaven hun naam op als bevestiging dat ze op weg gaan naar hun eerste communie of hun vormsel. Daartoe vroegen ze de steun en de hulp van ouders, peter, meter, tochtgenoot en parochie. Die steun krijgen ze natuurlijk voluit !

Voor één keer in pyjama naar school

Voor één keer in pyjama naar school

Vandaag kwamen al onze kinderen en leerkrachten naar school in pyjama. Bednet nodigde hen hiervoor uit om alzo langdurig zieke kinderen en jongeren die niet naar school kunnen een hart onder de riem te steken. Want dankzij bednet krijgen deze kinderen de kans om toch lessen te volgen van thuis uit en samen met hun eigen klas. Door in pyjama naar school te komen, willen we aan zieke kinderen en jongeren laten weten dat ze er niet alleen voor staan.
En onze kinderen vonden het super leuk om voor één keer in pyjama naar school te komen. Bijna alle kinderen kwamen effectief in nachtkledij naar school. Ook onze leerkrachten deden mee en gaven in nachtkledij of badjas les. Een pluim voor dit initiatief.

Yagmur speelt saz

Yagmur speelt saz

Saz is een Turkse gitaar. Wekelijks gaat Yagmur uit 3A naar de gitaarles. Zij gaf een kort optreden. Een dikke duim voor Yagmur !!

6 bezoekt SFC

6 bezoekt SFC

Onze leerlingen uit het zesde waren lessen latijn en economie gaan volgen in het St. Franciscuscollege. Het werd een aangename kennismaking want binnen enkele maanden moeten ze uitmaken of ze ASO dan wel TSO of BSO gaan volgen.
Voor sommigen is de keuze al vlug gemaakt. Voor anderen blijft het nog uitzoeken welke richting ze gaan kiezen.

Samen een bloemstukje maken

Samen een bloemstukje maken

De kinderen van juf Katrien knutselden samen met de senioren van SAMANA aan een paasstukje.
‘Samen knutselen brengt de bejaarden en de kinderen dichter bij elkaar.’ zegt juf Katrien. ‘Bij het samen schilderen en knutselen vertellen en praten de ouderen en de kinderen ook met elkaar. Dat zorgt voor fijne momenten.’
Jeanne, die bijna 80 jaar is, ziet en hoort niet zo goed. Maar ze geniet zichtbaar van het knutselen, samen met de kinderen. Ook Roza knipt ijverig mee aan de papieren bloemen. En de kinderen hopen dat ze binnenkort nog eens samen mogen knutselen.
DANK JE WEL, lieve mensen van SAMANA ! Onze kinderen genoten van de knutselnamiddag.

Technodays

Technodays

Het Technisch Instituut van Don Bosco uit Helchteren had voor onze leerlingen uit het zesde voor een wel erg originele verrassing gezorgd.
In tientallen workshops konden ze uitgebreid kennismaken met het vak technologie : van een sifon steken tot een robot besturen. Het ging er in als zoete koek. Iedereen was dan ook bijzonder opgetogen over het initiatief en we bedanken leerlingen en leerkrachten van Don Bosco voor dit fantastisch werk.

Cyberpesten

Cyberpesten

In het 5de leerjaar werd er maandag aandacht besteed aan cyberpesten en de bescherming van de privacy. Belangrijk vinden we dat kinderen beseffen wat kan en wat niet kan op internet. Zo moet duidelijk worden dat ze niet zomaar alles moeten delen of niet op alles moeten reageren, maar dat ze daarover moeten nadenken. Iedereen lette met volle aandacht op.
Boodschap aan de ouders : Praat over cyberpesten met je kind !!!

2 maakt een knikkerbaan

2 maakt een knikkerbaan

Een hele berg wc-rolletjes, keukenrollen, afvalbuizen, stokjes, blokjes, gootjes en plakband : leuk op knikkerbanen mee te maken. De kinderen van juf Marianne waren heel gedreven om een knikkerbaan te maken. Het was natuurlijk wel even nadenken hoe ze het juist moesten doen want de knikkerbaan moest uit verschillende bochten bestaan, gemaakt worden uit meer dan 3 verschillende materialen en de knikker moest tenslotte meer dan een halve meter verder rollen. Prachtig was om te zien dat de kinderen ontdekten dat ze een hoogte nodig hadden om de knikker te laten rollen. Het was geen gemakkelijke opdracht voor deze tweedeklassers !

Op restaurant in SFC

Op restaurant in SFC

De zesdeklassers werden uitgenodigd door de vijfdejaars leerlingen organisatiehulp uit SFC Berkenbos. De leerlingen hadden niet alleen een volledig maaltijd met voorgerecht, soep, hoofdgerecht en dessert bereid, maar ook de tafels mooi gedekt en versierd en alle gerechten volgens de regels van de kunst opgediend.
Onze leerlingen waren onder de indruk van het lekkere eten en de mooie presentatie.
We danken de leerkrachten van SFC voor de hartelijke ontvangst en fijne middag.

LEZEN in de sTrAAL-mobiel

LEZEN in de sTrAAL-mobiel

“Een kwartiertje lezen kan ook in de sTrAAL-mobiel !”dacht meester Jonas van het 4de leerjaar en trok met een aantal kinderen naar de caravan.

Een raketmobiel

Een raketmobiel

De leerlingen van het derde leerjaar genoten deze week van de les techniek. Ze bouwden aan de hand van een stappenplan hun eigen raketmobiel. Er werd gemeten, geboord, geschroefd, gelijmd, geblazen en geracet ! Dat ze het tof vonden, kan je zien aan de vele foto’s.

TERUGKOMDAG voor OUDERS in 1

TERUGKOMDAG voor OUDERS in 1

Wat leren deze eersteklassers toch snel ! Op een paar maanden tijd rekenen, lezen en schrijven deze zesjarigen.” Deze ouders volgden een lesje rekenen en taal in de klas van hun kind en waren verwonderd over wat deze kleine kinderen nu al kunnen.