Meester Jonas en juf Marianne trekken ‘Ten aanval!’ met de klas naar het Gallo-Romeins museum. Het museum brengt de geschiedenisles helemaal tot leven.
Hun reis door de tijd start bij een kleurrijke landkaart. In het oranje gebied woorden de Galliërs.
Ze zien gouden munten en sieraden ter waarde van een huis.
Ze kijken naar het grote schilderij van een veldslag en zien een man met zijn gouden halsketting.
Ze spotten iets wat lijkt op de eetkom van een reus.
Ze stappen over een 16 meter lange mozaïek.
Ze verkleden hun als echte Galliër.
…
Daarna trokken ze naar het Teseum en gingen op schattentocht met Servaas.
Servaasje, een ondeugende en nieuwsgierige misdienaar die de schatkamer van Tongeren op zijn duimpje kent, neemt de kinderen mee op schattentocht. Een heuse reddingsoperatie doorheen het museum.
Omdat de kinderen van het eerste leerjaar dit schooljaar een bezoekje brengen aan het Berenhuis, mochten de ouders van het project gezinsleren vandaag al eens voorproeven van het Berenhuis. De mama’s van het eerste leerjaar maakten kennis met Gerlinde en haar lieve beren. “We hebben veel geleerd over meertaligheid, taalrijkheid en onze samenleeftaal ‘het Nederlands’.
Toch ging het niet enkel over taal, maar ook over keuzes maken en je goed voelen. De enkele aanwezige mama’s keerden tevreden naar huis.
Bedankt Gerlinde en geef de beren ook een knuffel van ons allemaal !
De eerste stap is gezet. Onze eerste communicanten kwamen in de parochiekerk samen voor hun eerste catecheseles. Ze leerden Jezus beter kennen via een aantal verhalen over Jezus vanuit de kinderbijbel. Ze ontdekten hoe mensen op een fijne manier met andere mensen kunnen omgaan. En ze filosofeerden hoe ze zelf een voorbeeld kunnen zijn voor elkaar.
Wat leuk om te zien !
Tijdens de pauzes veegden enkele eersteklassers dennennaalden bij elkaar en schreven er BERKENBOS mee. Is dat niet fantastisch ! Goed gedaan, jongens en meisjes !
Lezen en schrijven horen bij elkaar. Deze tentoonstelling liet dit zien aan de hand van het verhaal van Anne Frank. Anne las veel boeken en schreef naast haar bekende dagboek ook een verhaaltjesboek en ‘een mooie zinnen boek’.
De tentoonstelling gaf een beknopt overzicht van het dagelijks leven van de familie Frank en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog aan de hand van een tijdlijn. Parallel met de tentoonstelling was er ook een workshop.
Wat las Anne Frank ? De leerlingen van het zesde leerjaar vergeleken de boeken die Anne las met de boeken die ze nu lezen. Ook werkten ze samen aan ‘een mooi zinnen boek’.
Een mooi versierde tafel en niets anders dan glunderende gezichten. Dat wil zeggen dat het weer feest is voor onze leesmoekes. En of ze het verdiend hebben. Elke week tweemaal op post om onze kinderen van het 3de of 2de leerjaar de knepen van het lezen bij te leren. En dit altijd met dezelfde overgave. Dat verdient een dikke merci.
We twijfelen er niet aan dat we nog lang kunnen rekenen op deze vrijwilligers.
En nieuwelingen zijn nog altijd van harte welkom.
DANK JE WEL leesmoekes !
Maandag hebben een 8-tal mama’s tijdens het gezinsleren een aantal tips meegekregen over rekenen. Zij observeerden in een klassituatie hoe de juf dat aanbracht, inoefende en kunnen nu beter hun eigen kinderen steunen en begeleiden.
De mama van Yade in 2A poetst zeer graag. Zij poetst in een school de klaslokalen, toiletten en gangen. Met plezier ruimt ze alles op en poetst ze tot alles weer netjes en schoon is, elke dag opnieuw. Zij geniet ervan als kinderen ’s anderendaags weer in een fris lokaal kunnen leren.
Als jullie het thuis ook eens willen proberen dan volgt hier het recept:
Ingrediënten: (voor ongeveer 30 stuks)
– 250 gram bloem
– 100 gram witte suiker
– 100 gram boter
– 1 pakje vanillesuiker
– 1 ei
Bereiding:
De bloem in een kom doen. Voeg er de boter, vanillesuiker, suiker en het ei aan toe.
Alles goed kneden met de handen.
Een beetje bloem op het werkblad doen.
Vormpjes uit het deeg duwen en op een bakplaat leggen.
10 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180 C°.
Smakelijk !
Vrijdag was er volop feest in de lagere school. Het oudercomité vond dat 2020 op een stijlvolle manier moest ingeluid worden.
Verspreid over de lagere school stonden kraampjes opgesteld waarbij je je kon opwarmen aan een ‘drupke’, een stand met lekkere frietjes of een berckyburger. Zelfs soep en warme chocomelk konden niet ontbreken. Amusement was te vinden in een populaire knutselklas, een filmklas, een dansklas en bij de grimeerstand. In de eetzaal kon je koffie en frisdrank krijgen met gebak gemaakt door heel wat ouders. De avond werd afgesloten met een optreden van een vuurgoochelaar. Hij fietste met een vuurfiets, jongleerden met vuurballen, spuugde met vuur, …
Het was een geslaagde avond vol warme contacten en met veel vuur en lachende kindergezichten. DANK JE WEL oudercomité.
“Brain-gym” is …. (het woord zegt het zelf) gymnastiek voor de hersenen. De ouders van het 1ste leerjaar volgden deze oefening en zagen dat de kinderen tot rust kwamen tijdens het uitvoeren van de verschillende bewegingsoefeningen.
Daarna volgden ze een leesles in de klas van hun kind. Ze waren verwonderd welke grote stappen deze kinderen maken in het leesproces. Begin schooljaar kenden ze de lettertjes amper en nu lezen ze al korte zinnen. Chapeau !!
De Mexicaanse kunstenares Frieda Kahlo (1907-1954) is één van de belangrijkste schilders van de 20ste eeuw. Zij schilderde voornamelijk zelfportretten. In haar haar droeg zij meestal bloemen.
Vandaag kregen de leerlingen uit 6S de opdracht een beer te kleien met bloemen op hun hoofd. De resultaten mogen zeker gezien worden !
Picasso was een Spaans kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, sieraadontwerper en keramist. Hij was één van de bekendste Spaanse kunstschilders.
Al op 13-jarige leeftijd was men onder de indruk van Picasso’s talent.
Ook onze leerlingen uit 6O probeerden indruk te maken met hun kleiwerkje. Wie weet… zit in deze klas ook een kleine Picasso ? Wacht maar tot de beeldjes een kleurtje krijgen !
Zes januari is de dag waarop drie Koningen een ster boven Bethlehem zagen schijnen en op zoek gingen naar Jezus.
Op die dag maakte Juf Jenny met de kinderen uit 2S een schitterende ster. Ze leerden het driekoningenlied en trokken daarna door de school om te zingen.
Met de klas op stap om driekoningen te zingen : een mooie traditie !