Archief: Februari 2020

CARNAVAL

CARNAVAL

Deze week beleefden de kinderen de gekste week van het jaar. Elke dag kwamen de kinderen verkleed naar school : gekke neuzendag, dassen-en strikkendag, hoeden- en mutsendag, gekke schoenendag, … hoe gekker, hoe beter ! En als afronding was er het grote carnavalsfeest met op de speelplaats prinsessen, soldaten, dokters, … Ook de leerkrachten liepen er bij als clowntje, smurf, senorita, chirurg, … Na de middag werden de gewone lessen vervangen door creatieve lessen met dans, toneel, knutselen, muziek, spelletjes… En zo kon de vakantie mooi ingezet worden ! FIJNE KROKUSVAKANTIE !

Pannenkoekenfestijn

Pannenkoekenfestijn

Wat een fijne verrassing was dat ! Als afsluiting van het project gezinsleren besloten deze ouders de kinderen te trakteren op pannenkoeken.

Gedurende 10 weken volgden deze ouders les met Sofie van Basiseducatie en brachten ze telkens een bezoekje in de klas van hun kind. 

De kinderen werden getrakteerd door de ouders met pannenkoeken. Ze aten met smaak enkele pannenkoeken en de ouders waren trots op hun oogappel en hun vriendjes.

DANK JE WEL mama’s !

Vormelingen bezoeken 't Trapke

Vormelingen bezoeken 't Trapke

De vormelingen van Berkenbos brachten woensdag een bezoek aan ’t Trapke. Samen met de gasten uit het Trapke legden ze een parcours af op het terrein van het Weyerke.  Ze moesten een aantal proeven uitvoeren en leerden zo meer over het leven van een egel. De vormelingen genoten van deze uitstap.

Mijn mama maakt juwelen.

Mijn mama maakt juwelen.

De mama van Ecrin ontwerpt juwelen uit moedermelk . Met een paar milliliter melk maakt zij een herinnering aan een pasgeboren baby door met de melk een armband of ketting te maken. Bij sommige juwelen gebruikt zij ook een plukje haar van mama, papa en/of het kindje. En de kinderen van 2A luisterden vol bewondering naar dit verhaal. Het waren prachtige ringen, halskettingen, …

DANK JE WEL mama !

Mijn mama is bediende.

Mijn mama is bediende.

Mijn mama werkt voor een vastgoedmakelaar als bediende. Zij werkt op een kantoor en regelt afspraken tussen de makelaar en verkoper of koper van huizen, appartementen, gronden, …. Zij zorgt er ook voor dat alle documenten bij een verkoop in orde gemaakt worden. De mama van Melissa doet haar werk super graag.

DANK JE WEL mama !

‘Opgeruimd staat netjes’

‘Opgeruimd staat netjes’

Met de workshop ‘Opgeruimd staat netjes’ gingen de kinderen uit het 2de leerjaar zelf aan de slag om een kapot cadeau of speelgoed te herstellen en tweedehands spullen te gebruiken om zo de afvalberg te verkleinen.

Kinderen kregen tips om een cadeau of speelgoed dat stuk is te herstellen en opnieuw te gebruiken. “Zo leren we hen de losgekomen vulling van een knuffel er terug in te duwen en dicht te naaien”, vertelt Elke Palmans van Good Planet die de workshop geeft. “Of als een pion ontbreekt bij het gezelschapsspel ‘Mens erger je niet’, kunnen ze eentje van klei maken in plaats van het hele spel weg te gooien.” “De kinderen worden ertoe aangezet positief te staan tegenover tweedehandsspullen en hergebruik”, zegt Els. “Ze worden aangespoord om bewuste keuzes te maken. Ze leren rekening houden met duurzaamheid en verpakking als ze iets nieuws kopen.”

Heuglijk nieuws

Heuglijk nieuws

Een stralende Berra uit 1L zag dat haar broertje Emir zich kwam presenteren aan haar medeleerlingen. Een nieuw broertje is altijd een hele belevenis en een grote verandering in het huiselijk nestje. Via deze weg willen we Berra en gans de familie van harte proficiat wensen met de allernieuwste spruit.

Aandacht in actie !

Aandacht in actie !

Dit schooljaar organiseert de school in samenwerking met Arktos trainingsworkshops rond weerbaarheid ‘Aandacht in actie’.

We herkennen het allemaal. Kinderen die het moeilijk vinden om voor zichzelf op te komen, dingen doen die ze eigenlijk niet willen doen onder invloed van groepsdruk, wegstuiven met slaande deuren als ze iets niet kunnen of mogen doen, … In zulke en nog zovele andere denkbare situaties hopen we via deze  weerbaarheidstraining een antwoord te bieden.  Het kan kinderen helpen zicht te krijgen op hun manieren van reageren, voor zichzelf op te komen en grenzen te stellen, grenzen van anderen te aanvaarden en te respecteren, ‘zichtbaarder’ te worden en zich assertiever op te stellen, zonder daarbij afbreuk te doen aan de ander.

Het is een intense opleiding zowel voor de leerkrachten als voor de leerlingen.

6 bezoekt Don Bosco

6 bezoekt Don Bosco

Onze laatstejaars trokken naar het technisch instituut Don Bosco in Helchteren in het kader van hun studiekeuze voor begin volgend schooljaar.

Hier werden ze vergast op een hele waaier van mogelijkheden die het technisch onderwijs hen te bieden heeft.

Het was een boeiende ervaring.

Beeldjes schilderen

Beeldjes schilderen

Ziezo, de beeldjes hebben nu een kleurtje gekregen ! Wat zien ze er mooi uit!

Mick Plastic op bezoek in 5

Mick Plastic op bezoek in 5

Vandaag kregen de kinderen uit het 5de leerjaar bezoek uit de toekomst. Mick Plastic streek met haar teletijdmachine op school. Mick Plastic zocht jarenlang naar een manier om terug in de tijd te reizen. Ze wil immers onze planeet en alle dieren redden en heeft daarvoor de hulp van de kinderen nodig. Alleen als iedereen verstandig omgaat met plastic kan onze fauna en flora in de toekomst nog verder bestaan. Via deze workshop willen we kinderen bewust maken van en doordringen met de gevaren van het verkeerd omgaan met plastic en hen aanzetten om afval te voorkomen en steeds te kiezen voor duurzame materialen.

Tijdens deze interactieve workshop van Mick Plastic kwamen de vijfdeklassers meer te weten over de hoeveelheid plastic gebruik en het verbruik ervan in ons dagelijks leven, het zwerfvuil in de zee en waterlopen, het ‘plastic soep’ probleem en de gevolgen van de plasticvervuiling voor mens en dier. Tijdens de workshop werden de leerlingen ook uitgedaagd om samen met Mick zelf op zoek te gaan naar oplossingen op lange en korte termijn, om er samen een ‘groenere’ toekomst van te maken.

Huizen bouwen in 2A

Huizen bouwen in 2A

In 2A leerden de kinderen over het thema huizen. Ze bekeken welke verschillende huizen er bestaan, welke materialen je nodig hebt om een huis te bouwen en de beroepen die meewerken om een huis af te werken. Vandaag mochten de kinderen zelf bouwvakkers zijn. Met verschillende materialen gingen ze aan de slag om een mooi huis te bouwen.

Een heel dorp werd gebouwd !

Mijn papa werkt bij de politie

Mijn papa werkt bij de politie

Amber en Alyssa nodigden hun papa uit in hun klas om te vertellen over het beroep van papa. Hij werkt bij de federale politie. Hij voert grote opdrachten uit bij de politie zoals bij grote voetbalwedstrijden of invallen met drugs, … Soms rijdt hij met de moto of een auto  of vliegt hij mee met een vliegtuig. Hij heeft een heel gevaarlijk beroep, maar doet het super graag.

DANKJEWEL papa !