Mei 2019

Milieuworkshop

Milieuworkshop

Milieuworkshop

Wordt onze klas goed verlucht ?

De kinderen van het 5de leerjaar mochten met een CO2-meter zelf de luchtkwaliteit meten. En ja, we kregen als advies de ramen regelmatig open te zetten. Ze gingen ook enthousiast op pad in en rond de school om het fijnstofgehalte in de lucht te meten.

 

Is het vijverwater in de buurt zuiver ?

De kwaliteit van vijverwater werd bepaald door te onderzoeken welke waterdiertjes er zoal inzitten. Ze maakten close-up video’s van verschillende soorten libellenlarven en waterkevertjes zoals een zoetwaterpissebed en een bladzuiger  tijdens deze milieuworkshop.

Een interactieve workshop !

Tot aan de maan

Tot aan de maan

Het tweede leerjaar ging naar een fijne voorstelling in de bib. De voorstelling ging door tussen de boeken van de bieb zelf. Dat was best speciaal. Kijken jullie mee naar de foto’s ?

 

 

5 bezoekt de berentuin

5 bezoekt de berentuin

Onze vijfdeklassers brachten een bezoek aan de Berentuin in Heusden-centrum onder begeleiding van de heren van KWB Berkenbos. De interactieve Berentuin zit boordevol wetenschappelijke en technische snufjes. Kinderen leren er over de wereld van wetenschap, gekruid met taal- en kunstprikkels. “Zo hopen we kinderen en leerkrachten warm te maken voor wetenschap en techniek”, vertelt Gerlinde van het Berenhuis. “Eén van de spelen in de tuin is een grote muizenvalwagen. Wanneer de val toeslaat, gaan de wagens er als een rotvaart vandoor. En met een katrollensysteem leren ze hoeveel kracht er nodig is om mensen op te tillen.” En ja, … onze kinderen ontpopten zich tijdens de proeven tot enthousiaste wetenschappers en technici. Zij genoten van dit bezoekje aan de Berentuin.

Voetgangersexamen

Voetgangersexamen

Onze leerlingen van het vierde leerjaar hebben deze voormiddag hun voetgangersexamen afgelegd. Door het centrum van Berkenbos moesten ze een ingeoefend parcours afleggen. Ze kregen 12 moeilijke punten voorgeschoteld waar ze hun vaardigheden als voetganger mochten tonen : hoe steek je veilig een zebrapad over ? Aan welke kant van de weg moet je gaan als voetganger ? Hoe steek ik een kruispunt over ? enz…

Femma, KWB en politie staken een handje toe om alles vlot en veilig te laten verlopen. En terwijl een groep bezig was met het voetgangersexamen mochten de anderen een fietsbehendigheidsproef afleggen. Alle leerlingen waren geslaagd. SUPER !

Lentefeest voor leesmoekes

Lentefeest voor leesmoekes

Het leren lezen van kinderen begint met een goede technische leesvaardigheid, met de focus in de 1ste graad. Dit is een essentiële voorwaarde voor begrijpend lezen. Het is belangrijk dat kinderen niet alleen nauwkeurig, maar ook vlot leren lezen. Daarom krijgen onze leerkrachten van het eerste leerjaar ondersteuning van leesmoekes.

Voor deze fijne ondersteuning en als dank voor hun medewerking werden de leesmoekes uitgenodigd voor een lentefeestje.